Certificatul Dalcroze în România este un program unic, deschis în premieră în România în urma parteneriatului dintre Institutul Jaques-Dalcroze Geneva și Asociația Cultură prin Muzică. A doua ediție a programului debutează cu prilejul Cursului Intensiv de vară ce va avea loc la Brașov în perioada 25 – 29 iulie 2022. Ulterior, programul intensiv va continua în București, însumând un număr de 215 ore împărţite în cursuri de weekend, un stagiu de observare şi cursuri de vară în perioada iulie 2022 – septembrie 2023. 

Cursul intensiv de vară poate fi accesat și punctual de către cei care doresc să aibă un prim contact cu metoda Dalcroze. Ulterior, cei care participă la Cursul intensiv de vară se pot înscrie pentru programul Certificatul Dalcroze România 2022-2023.

Certificatul Dalcroze în România este o formare care deschide perspective profesionale și personale reale, poate oferi noi modalități de intervenție și dezvoltare în practica profesională, poate impacta în mod pozitiv viața socială a unei comunități prin aportul în educație, cultură, sănătate.

Elevul este în centrul procesului de învățare în Metoda Dalcroze: contrar a ceea ce putem gândi la o primă abordare, metoda Dalcroze nu este nici tehnică de dans sau de expresie corporală rezervată dansatorilor și nici o metodă de învățare a ritmurilor muzicale. Este inspirată de ambele, dar într-o abordare globală – în care ritmul, solfegiul și improvizația sunt cei trei piloni. 

O metodă de predare „pentru muzică și prin muzică”, așa cum a fost definită de compozitorul și pedagogul elvețian Emile Jaques-Dalcroze, care a conceput-o în urmă cu mai bine de un secol. 

Este o metodă care folosește mișcarea naturală a corpului pentru a dezvolta o senzație muzicală în corp care ajută la intelectualizarea conceptelor muzicale”, explică Hélène Nicolet, care predă ritmica Dalcroze adulților, seniorilor și studenților la Haute Ecole de musique și la Institutul Jaques – Dalcroze din Geneva. „Alegerea denumirii de ritmică se datorează faptului că Emile Jaques-Dalcroze a dorit să dezvolte omul în raport cu ritmul care este prezent în toate. Și-a bazat gândirea pe faptul că ritmul este elementul muzical regăsit în toate aspectele vieții.

Conținutul CDR se articulează în jurul celor trei materii de bază în pedagogia Jaques-Dalcroze :

  1. RITMICĂ | Descoperirea principiilor Jaques-Dalcroze în utilizarea mișcării corporale; dezvoltarea muzicalității mișcării corporale, conștientizarea și stăpânirea gestului, adecvarea energiei muzicale și corporale.
  2. SOLFEGIU | Mișcarea corporală desfășurată în spațiu în relație cu muzica (audiție, improvizație vocală, memorare urmată de analiză și restituție); dezvoltarea auzului interior și a senzației de spațiu sonor.
  3. IMPROVIZAȚIE INSTRUMENTALĂ | Conștientizarea puterii expresive a sunetului și a ritmului prin intermediul instrumentului, vocii, efectelor sonore și percuției; practicarea improvizației cu scopul de a genera răspunsuri corporale, fizice și de a sugera, însoți sau transpune mișcarea; improvizație în diverse limbaje: tonal, atonal, modal etc.

CINE POATE PARTICIPA LA CURSUL INTENSIV DE VARĂ?

Cursul de vară se adresează atât celor care vor să se inițieze în pedagogia Dalcroze, cât și ritmicienilor cu experiență care doresc să-și aprofundeze cunoștințele. Numără 40 de ore de curs, iar structura este articulată în jurul celor trei materii specifice pedagogiei Jaques-Dalcroze: ritmica Jaques-Dalcroze, solfegiul și improvizația muzicală. Acest curs de vară face parte integrantă din Programul de formare continuă Certificat Dalcroze în România însă el este deschis și unui număr limitat de participanți din afara programului, contra unei taxe de participare.

Numărul maxim de participanți este de 40 de persoane, incluzând participanții din cadrul Programului Certificat Dalcroze în România.

Înscrierile se fac pe site-ul www.dalcroze.ro

 

Programul CDR 2022-2023 este susținut de Movetia – agenția națională elvețiană pentru promovarea schimburilor și a mobilității în sistemul de învățământ – care a acordat o finanțare parțială prin care se acoperă o parte din costurile programului.

Organizatori: Asociația Cultură prin Muzică și Institutul Jaques-Dalcroze Geneva în cadrul programului de formare continuă Certificatul Dalcroze în România (CDR) – www.dalcroze.ro

Cu sprijinul: ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului București

Parteneri: RRM – Radio România Muzical și UNMB – Universitatea Națională de Muzică București, MIMA Musica Brașov

Susținători: Slavia Pharm, Cosmovici Intellectual Property