Prezentare

Cursul intensiv de vară Dalcroze face parte din Programul Certificatul Dalcroze în România (2023-2024) un program unic, deschis în premieră în România în urma parteneriatului cu Institutul Jaques-Dalcroze Geneva.

Cursul intensiv de vară poate fi accesat și punctual, de cei care nu participă la întregul program.

Pe parcursul celor 38 ore, participanții pot experimenta diferite fațete ale pedagogiei muzicale de tip activ Dalcroze: exerciții de concentrare, coordonare, reacție, expresie, dezvoltare corporală prin și pentru muzică, sugestii muzicale pentru dezvoltarea și îmbogățirea percepțiilor corporale. Structura sa este articulată în jurul celor trei materii specifice pedagogiei Jaques-Dalcroze: ritmica Jaques-Dalcroze, solfegiul și improvizația muzicală.

Acest curs se finalizează cu o diplomă de participare care contează, prin cumulare cu celelalte etape ale CDR, în obținerea Certificatului Dalcroze recunoscut de Institutul Jaques-Dalcroze Geneva și de toate structurile Dalcroze din lume.

Program Curs Intensiv de Vară 26 - 30 august

 Luni, 26 august

8:45 – Primire

 9:00 – 11:00 Ritmică (curs comun) 

11:15 – 12:45 Improvizație muzicală Grupa 1 

12:45 – 14:15 Improvizație muzicală Grupa 2

14:30 – 16:00 Ritmică – Solfegiu 

16:30 – 18:15 Curs de mișcare corporală

 

Marți, 27 august

 9:00 – 11:00 Ritmică (curs comun) 

11:15 – 12:45 Improvizație muzicală Grupa 1 

12:45 – 14:15 Improvizație muzicală Grupa 2 

14:30 – 16:00 Ritmică – Solfegiu 

16:30 – 18:15 Curs de mișcare corporală 

 

Miercuri, 28 august

 9:00 – 11:00 Ritmică (curs comun) 

11:15 – 12:45 Improvizație muzicală Grupa 1 

12:45 – 14:15 Improvizație muzicală Grupa 2 

14:30 – 16:00 Demersul coregrafic în Pedagogia Dalcroze 

16:30 – 18:15 Curs de mișcare corporală 

 

Joi, 29 august

 9:00 – 11:00 Ritmică (curs comun)

11:15 – 12:45 Improvizație muzicală Grupa 1

12:45 – 14:15 Improvizație muzicală Grupa 2

14:30 – 16:00 Ritmică – Solfegiu

16:30 – 18:15 Lucru corporal cu emoțiile 

 

Vineri, 30 august

 9:00 – 11:00 Ritmică (curs comun) 

11:15 – 12:45 Improvizație muzicală Grupa 1  

12:45 – 14:15 Improvizație muzicală Grupa 2 

14:30 – 16:00 Didactica Pedagogiei Dalcroze 

16:30 – 18:15 Curs de mișcare corporală

Cui se adresează?

La această formare pot participa maxim 25 de profesioniști din domeniul muzical, profesioniști din domeniul dansului, al actoriei, al științelor educației (învățători, profesori de educație muzicală) și din domeniul terapeutic.

Pentru a fi admis, candidatul trebuie să dețină o diplomă de licență (titlu de licență sau echivalent) în următoarele unități: școli superioare de muzică, dans, teatru, asistență socială, psihologie, științele educației. Cei care nu activează în domeniul muzical, trebuie să aibă noțiuni muzicale de bază și să cânte just pentru a fi acceptați la această formare. 

Ce este Pedagogia Dalcroze?

Pedagogia Dalcroze este o abordare interactivă și pluridisciplinară a muzicii care permite dezvoltarea inteligențelor multiple, a afectivității, a motricității, a imaginației si a gândirii în relație cu muzica în grup și în spațiu. Cele trei materii principale sunt ritmica, solfegiul și improvizația.

Această formare permite învățarea principiilor de bază ale pedagogiei muzicale Jaques-Dalcroze și aplicarea lor în exercitarea propriei profesii. Ea se adresează profesioniștilor care doresc să-și îmbogățească metodele de intervenție prin mișcare corporală, ascultare activă, practică muzicală live. Specificitatea acestei oferte de formare este aceea că învățarea se bazează pe exersarea personală; favorizează interacțiunea și învățarea de tip global, creșterea conștientizării rolului simțurilor și a emoțiilor în actul artistic și pedagogic.

Unde are loc Cursul Intensiv de Vară?

Cursul are loc la București.

Cât costă Cursul Intensiv de Vară?

Pentru cei care participă punctual și nu sunt înscriși în Programul CDR 2023-2024. taxa de participare la Cursul intensiv de vară Dalcroze este de 1750 Ron.
Înscrierile se fac direct pe site-ul asociației sau la adresa de email info@culturaprinmuzica.ro.
Participanții care nu activează în domeniul muzical trebuie să aibă noțiuni muzicale de bază pentru a se înscrie la acest seminar.
Muzicienii, profesorii de instrument sunt invitați să își aducă propriul instrument muzical, în măsura posibilului. Toți participanții sunt rugați să vină în ținută lejeră, care să faciliteze mișcarea (inclusiv încălțăminte de interior sau desculți).
Pentru detalii și informații, vă rugăm să ne contactați la adresa de email info@culturaprinmuzica.ro și la numărul de telefon 0730123857.

Profesori specialiști, acreditați de Institutul Jaques-Dalcroze Geneva

Jean-Marc Aeschimann este profesor specialist și Directorul Programului Certificatul Dalcroze în România, fost profesor titular la Haute école de musique din Geneva și la Institutul Jaques-Dalcroze Geneva timp de peste 30 de ani și dirijor al corului Arte Musica Thônex timp de 27 de ani. A susținut workshop-uri în lumea întreagă, bazate pe fundamentele pedagogiei Dalcroze (ancorare și mișcare corporală, interpretare muzicală, improvizație muzicală) în ideea de a readuce în atenție esența muzicii: un mijloc autentic de expresie și de comunicare. 

 

Tamaé Gennai Deveaud
 este profesor de muzică și ritmică la Haute école de musique din Geneva și Institutul Jaques-Dalcroze Geneva. Profesor, artist, compozitor, interpret, iată tot atâtea fațete ale unei personalități creative, interesată de toate formele artistice care combină muzica, arta teatrală și dansul. Din 2005 creează împreună cu Pierre Deveaud compania de spectacole TaMiErO, care oferă spectacole pentru adulți sau copii, piese originale în care muzica, teatrul și dansul se împletesc în lumi câteodată tandre și poetice, când acre și nebunești. 

 

Valentina De Piante Niculae este cadru didactic al UNATC, doctor în Teatru și Artele Spectacolului, coordonator de proiecte, coregraf, cercetător și performer. Este singurul profesor din tara cu expertiza ATM si FI în metoda Feldenkrais®, metodă de reorganizare a schemelor neuromotrice. Predă laboratoare de scriere coregrafică și educație somatică, fiind invitată în diverse universități și platforme de cercetare pedagogică. Din anul 2017 este interesata in studiile interdisciplinare adresate copiilor si adolescentilor, cercetand cum miscarea este un declansator de creativitate si de autocunoastere.  În prezent Valentina cerceteaza metode educationale si performative care potenteaza creativitatea si auto-cunoastere, la intersectia dintre somatica, psihologie transpersoanala, neurostiinta, filozofie a perceptiei. Tine ateliere constant in cadrul Asociatiei Arhipera ( Arhitecture on the margins of society) pentru oricine este pasionat de miscarea constienta, de auto-cunoastere si de descoperire a propiului potential. In timp doreste crearea unei platforme educative, performative şi creative despre conștiință și corp, artă și neuroeducație, spațiu corporal și spatiu public.

 

Véronique Aeschimann este profesor titular la Institutul Jaques-Dalcroze Geneva unde susține Atelierele de creativitate bazate pe improvizație teatrală și corporală, care integrează diferite exerciții despre emoții. În cadrul acestor ateliere, a creat numeroase spectacole pentru copii și adolescenți.

A studiat chitara și fagotul la Montreal și a obținut un Master în Ritmica Dalcroze la Institutul Jaques-Dalcroze Geneva în 1998.

Atelierele susținute în cadrul cursului de vară se vor concentra pe improvizația teatrală și corporală și pe exprimarea emoțiilor prin intermediul  corpului. 

CARE SUNT BENEFICIILE?

  • Perfecționare și dezvoltare profesională prin accesarea unei pedagogii speciale de tip activ, cu acțiune recunoscută în mai multe domenii : muzică, educație, terapie, în domeniul social și medical;
  • Întâlnirea cu profesioniști pasionați de muzică, posibilitatea de a deveni parte activă dintr-o comunitate vie, implicată, care produce o schimbare pozitivă în locul în care acționează. 

 

Organizatori: Asociația Cultură prin Muzică și Institutul Jaques-Dalcroze Geneva în cadrul programului de formare continuă Certificatul Dalcroze în România (CDR) – www.dalcroze.ro

Cu sprijinul: ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului București

Parteneri: RRM – Radio România Muzical și UNMB – Universitatea Națională de Muzică București, MIMA Musica Brașov

Susținători: Slavia Pharm, Cosmovici Intellectual Property

Program susținut de MOVETIA – agenția națională elvețiană pentru schimb și mobilitate în domeniul educației.