Prezentare

Cursul intensiv de vară Dalcroze face parte din Programul Certificatul Dalcroze în România (2023-2024) un program unic, deschis în premieră în România în urma parteneriatului cu Institutul Jaques-Dalcroze Geneva.

Cursul intensiv de vară poate fi accesat și punctual, de cei care nu participă la întregul program.

Pe parcursul celor 38 ore, participanții pot experimenta diferite fațete ale pedagogiei muzicale de tip activ Dalcroze: exerciții de concentrare, coordonare, reacție, expresie, dezvoltare corporală prin și pentru muzică, sugestii muzicale pentru dezvoltarea și îmbogățirea percepțiilor corporale. Structura sa este articulată în jurul celor trei materii specifice pedagogiei Jaques-Dalcroze: ritmica Jaques-Dalcroze, solfegiul și improvizația muzicală.

Acest curs se finalizează cu o diplomă de participare care contează, prin cumulare cu celelalte etape ale CDR, în obținerea Certificatului Dalcroze recunoscut de Institutul Jaques-Dalcroze Geneva și de toate structurile Dalcroze din lume.

Cui se adresează?

La această formare pot participa maxim 25 de profesioniști din domeniul muzical, profesioniști din domeniul dansului, al actoriei, al științelor educației (învățători, profesori de educație muzicală) și din domeniul terapeutic.

Pentru a fi admis, candidatul trebuie să dețină o diplomă de licență (titlu de licență sau echivalent) în următoarele unități: școli superioare de muzică, dans, teatru, asistență socială, psihologie, științele educației. Cei care nu activează în domeniul muzical, trebuie să aibă noțiuni muzicale de bază și să cânte just pentru a fi acceptați la această formare. 

Ce este Pedagogia Dalcroze?

Pedagogia Dalcroze este o abordare interactivă și pluridisciplinară a muzicii care permite dezvoltarea inteligențelor multiple, a afectivității, a motricității, a imaginației si a gândirii în relație cu muzica în grup și în spațiu. Cele trei materii principale sunt ritmica, solfegiul și improvizația.

Această formare permite învățarea principiilor de bază ale pedagogiei muzicale Jaques-Dalcroze și aplicarea lor în exercitarea propriei profesii. Ea se adresează profesioniștilor care doresc să-și îmbogățească metodele de intervenție prin mișcare corporală, ascultare activă, practică muzicală live. Specificitatea acestei oferte de formare este aceea că învățarea se bazează pe exersarea personală; favorizează interacțiunea și învățarea de tip global, creșterea conștientizării rolului simțurilor și a emoțiilor în actul artistic și pedagogic.

Unde are loc Cursul Intensiv de Vară?

Cursul are loc la București, ARCUB (Lipscani 84-90).

Cât costă Cursul Intensiv de Vară?

Pentru cei care participă punctual și nu sunt înscriși în Programul CDR 2023-2024. taxa de participare la Cursul intensiv de vară Dalcroze este de 1750 Ron.
Înscrierile se fac direct pe site-ul asociației sau la adresa de email info@culturaprinmuzica.ro.
Participanții care nu activează în domeniul muzical trebuie să aibă noțiuni muzicale de bază pentru a se înscrie la acest seminar.
Muzicienii, profesorii de instrument sunt invitați să își aducă propriul instrument muzical, în măsura posibilului. Toți participanții sunt rugați să vină în ținută lejeră, care să faciliteze mișcarea (inclusiv încălțăminte de interior sau desculți).
Pentru detalii și informații, vă rugăm să ne contactați la adresa de email info@culturaprinmuzica.ro și la numărul de telefon 0730123857.

Profesori specialiști, acreditați de Institutul Jaques-Dalcroze Geneva

Jean-Marc Aeschimann este profesor specialist și Directorul Programului Certificatul Dalcroze în România, fost profesor titular la Haute école de musique din Geneva și la Institutul Jaques-Dalcroze Geneva timp de peste 30 de ani și dirijor al corului Arte Musica Thônex timp de 27 de ani. A susținut workshop-uri în lumea întreagă, bazate pe fundamentele pedagogiei Dalcroze (ancorare și mișcare corporală, interpretare muzicală, improvizație muzicală) în ideea de a readuce în atenție esența muzicii: un mijloc autentic de expresie și de comunicare. 

 

Tamaé Gennai Deveaud
 este profesor de muzică și ritmică la Haute école de musique din Geneva și Institutul Jaques-Dalcroze Geneva. Profesor, artist, compozitor, interpret, iată tot atâtea fațete ale unei personalități creative, interesată de toate formele artistice care combină muzica, arta teatrală și dansul. Din 2005 creează împreună cu Pierre Deveaud compania de spectacole TaMiErO, care oferă spectacole pentru adulți sau copii, piese originale în care muzica, teatrul și dansul se împletesc în lumi câteodată tandre și poetice, când acre și nebunești. 

 

Andreea Belu este coregraf, interpret și membru co-fondator al Colectivului Areal | spațiu pentru dezvoltare coregrafică. Are diplomă de licență și master în coregrafie (Facultatea de Teatru din U.N.A.T.C. București) și licență în Jurnalism, PR și Științele Comunicării (FJSC București). De mai bine de 10 ani predă dans contemporan, Contact Improvisation, Pilates și Yoga. Ca performer și profesor a colaborat cu diferite structuri de dans din România, Ungaria și Germania. A fost co-coordonator al +2017 [despre corp, dragoste și dans contemporan] și a platformei DanceCloud inițiată de Centrul Național al Dansului București. Creează mișcare scenică pentru piese de teatru, colaborând cu instituții precum Teatrul Szigligeti Oradea, Teatrul Național București, Teatrul Metropolis sau Teatrul Matei Vișniec. În prezent, predă cursuri de mișcare online sau live care se concentrează pe practicarea și creșterea gradului de conștientizare cu privire la postura fizică, reechilibrarea musculară, flexibilitatea musculară și mobilitatea articulațiilor, echilibrul static și dinamic, capacitatea de relaxare, complexitatea răspunsurilor somatice și conexiunea dintre informații și rezultă în timp ce te miști. Mișcarea, dansul și teatrul reprezintă pentru ea un mod direct și onest de a ajunge la oameni. https://arealcolectiv.ro/2020/08/23/miscare-pentru-corp/ 

 

PROGRAM CERTIFICATUL DALCROZE 2023 - 2024

24 – 28 iulie 2023 : Curs Intensiv (lansarea programului)

16 – 17 septembrie 2023: Seminar Dalcroze

21 – 22 octombrie 2023: Seminar Dalcroze

11 – 12 noiembrie 2023: Seminar Dalcroze

9 – 10 decembrie 2023: Seminar Dalcroze

13 – 14 ianuarie 2024: Seminar Dalcroze

3 – 4 februarie 2024: Seminar Dalcroze

9 – 10 martie 2024: Seminar Dalcroze

20 – 21 aprilie 2024: Seminar Dalcroze

25 – 26 mai 2024: Seminar Dalcroze

15-19 iulie 2024 – Curs intensiv de vară

Septembrie 2024 : Examen final

S-a lansat a treia ediție a Programului Certificatul Dalcroze în România un program unic, deschis în premieră în România în urma parteneriatului cu  Institutul Jaques-Dalcroze Geneva. Lansarea oficială are loc cu prilejul Cursului de vară ce va avea loc în București în perioada 24 – 28 iulie la Hanul Gabroveni.

Programul reprezintă șansa unei formări continue calitative pentru 25 de profesioniști din țara noastră în domeniul educației muzicale de tip activ Dalcroze și se adresează profesioniștilor din domeniul muzical, profesioniștilor din domeniul dansului, al actoriei, al științelor educației (învățători, profesori de educație muzicală) și din domeniul terapeutic.

Formarea continuă se finalizează cu obținerea unui certificat – Certificatul Dalcroze în România – recunoscut de Institutul Jaques-Dalcroze din Geneva. Obținerea certificatului acordă deținătorului dreptul de a utiliza principiile pedagogiei Dalcroze în practica sa profesională.

CARE SUNT BENEFICIILE?

  • Diplomă recunoscută de Institutul Jaques – Dalcroze din Geneva, instituție de educație renumită la nivel mondial;
  • Realizarea Stagiului de observare la Institutul Jaques – Dalcroze Geneva (costurile de deplasare și cazare sunt asigurate prin finațarea acordată de MOVETIA – agenția națională elvețiană pentru promovarea schimburilor și a mobilității în sistemul de învățământ);
  • Perfecționare și dezvoltare profesională prin accesarea unei pedagogii speciale de tip activ, cu acțiune recunoscută în mai multe domenii : muzică, educație, terapie, în domeniul social și medical;
  • Întâlnirea cu profesioniști pasionați de muzică, posibilitatea de a deveni parte activă dintr-o comunitate vie, implicată, care produce o schimbare pozitivă în locul în care acționează. 

 

Organizatori: Asociația Cultură prin Muzică și Institutul Jaques-Dalcroze Geneva în cadrul programului de formare continuă Certificatul Dalcroze în România (CDR) – www.dalcroze.ro

Cu sprijinul: ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului București

Parteneri: RRM – Radio România Muzical și UNMB – Universitatea Națională de Muzică București, MIMA Musica Brașov

Susținători: Slavia Pharm, Cosmovici Intellectual Property

Program susținut de MOVETIA – agenția națională elvețiană pentru schimb și mobilitate în domeniul educației.