Prezentare
Universitatea Națională de Muzică din București, în parteneriat cu Institutul Jaques-Dalcroze din Geneva și Asociația Cultură prin Muzică, organizează primul program postuniversitar de formare continuă în domeniul educației muzicale din România: Metoda Dalcroze în educația muzicală. Certificatul Dalcroze în România.
În luna martie sunt organizate 2 Seminarii Dalcroze la Universitatea Națională de Muzică din București: 15-16 martie și 29-30 martie 2025.
Pot participa punctual maxim 5 înscriși (care nu urmează programul postuniversitar).
Program Seminar Dalcroze 15-16 martie 2025
Sâmbătă, 15 martie
9:00 – 11:00 Primire & Ritmică (curs comun)
11:15 – 12:45 Elemente coregrafice în metoda Dalcroze
12:45 – 13:30 Pauză
13:30 – 15:00 Solfegiu
15:15 – 16:15 Improvizație colectivă
16:30 – 18:00 Improvizație avansați (grup 1)
Duminică, 16 martie
9:00 – 10:30 Improvizație (grup 2)
10:45 – 12:45 Ritmică
12:45 – 13:30 Pauză
13:30 – 15:00 Didactica metodei Dalcroze
15:15 – 16:45 Mișcare corporală (Simona Paraschivu)
Cui se adresează?
Programul se adresează cadrelor didactice și profesioniștilor care doresc să-și îmbogățească metodele de predare a cunoștințelor muzicale prin mișcare corporală, ascultare activă, practică muzicală live.
Ce este Pedagogia Dalcroze?
Pedagogia Dalcroze este o abordare interactivă și pluridisciplinară a muzicii care permite dezvoltarea inteligențelor multiple, a afectivității, a motricității, a imaginației si a gândirii în relație cu muzica în grup și în spațiu. Cele trei materii principale sunt ritmica, solfegiul și improvizația.
Această formare permite învățarea principiilor de bază ale pedagogiei muzicale Jaques-Dalcroze și aplicarea lor în exercitarea propriei profesii. Ea se adresează profesioniștilor care doresc să-și îmbogățească metodele de intervenție prin mișcare corporală, ascultare activă, practică muzicală live. Specificitatea acestei oferte de formare este aceea că învățarea se bazează pe exersarea personală; favorizează interacțiunea și învățarea de tip global, creșterea conștientizării rolului simțurilor și a emoțiilor în actul artistic și pedagogic.
Cât costă Seminarul Dalcroze?
Pot participa punctual maxim 5 înscriși (care nu urmează programul postuniversitar).
Înscrierile se fac direct pe site-ul asociației sau la adresa de email info@culturaprinmuzica.ro. Participanții care nu activează în domeniul muzical trebuie să aibă noțiuni muzicale de bază pentru a se înscrie la acest seminar.
Taxa de participare la seminarul de 12.30 ore este de 500 RON.
Plata taxei de participare se face direct în contul Asociației Cultură prin Muzică:
RO07 INGB 0000 9999 1569 0244
BANCA: INGB Centrala
În cazul în care solicitați factură, vă rugăm să ne trimiteți detaliile de facturare pe adresa de email info@culturaprinmuzica.ro.
Profesori specialiști, acreditați de Institutul Jaques-Dalcroze Geneva
Jean-Marc Aeschimann este profesor specialist și Directorul Programului Certificatul Dalcroze în România, fost profesor titular la Haute école de musique din Geneva și la Institutul Jaques-Dalcroze Geneva timp de peste 30 de ani și dirijor al corului Arte Musica Thônex timp de 27 de ani. A susținut workshop-uri în lumea întreagă, bazate pe fundamentele pedagogiei Dalcroze (ancorare și mișcare corporală, interpretare muzicală, improvizație muzicală) în ideea de a readuce în atenție esența muzicii: un mijloc autentic de expresie și de comunicare.
CARE SUNT BENEFICIILE?
- Perfecționare și dezvoltare profesională prin accesarea unei pedagogii speciale de tip activ, cu acțiune recunoscută în mai multe domenii : muzică, educație, terapie, în domeniul social și medical;
- Întâlnirea cu profesioniști pasionați de muzică, posibilitatea de a deveni parte activă dintr-o comunitate vie, implicată, care produce o schimbare pozitivă în locul în care acționează.
Organizatori: Universitatea Națională de Muzică din București, Asociația Cultură prin Muzică și Institutul Jaques-Dalcroze Geneva
Parteneri: RRM – Radio România Muzical
Susținători: Slavia Pharm, Cosmovici Intellectual Property
Program susținut de MOVETIA – agenția națională elvețiană pentru schimb și mobilitate în domeniul educației.