Despre program

Asociația Cultură prin Muzică în parteneriat cu Institutul Balassi – Institutul Maghiar din Bucureşti și Institutul Kodály din cadrul Universității de Muzică Liszt Ferenc din Budapesta, vă invită la Seminarul de muzică Kodály pentru cadrele didactice din învățământul pre-primar și primar, Constanța. Seminarul se va desfășura în datele de 25 și 26 mai 2019 la Sala de conferință Megalos, B-dul Mamaia nr. 155 din Constanța.
Cursurile vor fi susținute de Kata Asztalos, profesor specialist Kodály la Universitatea din Szeget – Facultatea de Muzică. Pe parcursul celor 10 ore de seminar, cadrele didactice își vor putea diversifica, adapta și perfecționa tehnicile și metodele de predare a muzicii prin metoda Kodály, metodă de predare-învăţare a muzicii de renume mondial, inclusă în anul 2017 pe lista patrimoniului cultural spiritual al UNESCO.

Obiective

  • Dezvoltarea aptitudinilor muzicale și dobândirea cunoștințelor muzicale prin cântec;
  • Demonstrarea modalităților practice în care pot fi aplicate principiile educației muzicale dezvoltate de Zoltán Kodály în învățământul pre-primar și primar;
  • Prezentarea educației muzicale bazate pe voce ca modalitate de dezvoltare muzicală și personală a copiilor, inclusiv a abilităților muzicale, a memoriei, a concentrării, a urechii muzicale, favorizând exprimarea personală, creativitatea, stimulând încrederea, stima de sine și manifestarea abilităților sociale;
  • Achiziționarea unui nou repertoriu pedagogic bazat pe un material muzical adecvat vârstelor din învățământul pre-primar și primar.

Program

Sâmbătă, 25 mai 2019
10:00 – 11:30 Mijloace de educație muzicală pentru dezvoltarea abilităților la copii
Introducere;
Jocuri muzicale și efectele lor în dezvoltarea diferitelor abilități ale copiilor;
Tehnici de bază pentru a menține o voce sănătoasă în exercițiile de cântare în grup;
11:45-13:00 Teorie și practică în grădiniță și în școala primară prin metoda Kodály
Teorie și practică în metoda Kodály;
Aplicarea principiilor lui Kodály în studiul muzicii în grădinițe și în școli;
Internaționalizarea metodei Kodály.
13:00 – 14:00 Pauză de prânz
14:00 – 15:00 Metodologie pentru dezvoltarea abilităților ritmice
Importanța pulsației în educația muzicală timpurie;
Dezvoltarea abilităților ritmice în grădinită și în școala primară;
Citirea și dictarea ritmică – metodologie și abordări bazate pe metoda Kodály;
Improvizația ritmică în grădinițe și în școlile primare.
15:15 – 16:00 Jocuri ritmice pentru vârste cuprinse între 3 și 10 ani
Jocuri ritmice din toată lumea.

Duminica, 26 mai 2019
10:00-11:30 Jocurile muzicale, o modalitate de a motiva copiii să participe activ la ora de muzică
Jocuri muzicale, dansuri și tradiții naționale în serviciul educației muzicale;

11:45 – 13:00 Dezvoltarea abilităților melodice prin metoda Kodály (partea I)
Conexiunea dintre dezvoltarea vizuală și spațială și dezvoltarea simțului melodic la copiii cu vârste cuprinse între 3 și 10 ani;
Modalități ludice pentru a descoperi melodia;

13:00 – 14:00 Pauza de prânz
14:00 – 15:00 Dezvoltarea abilităților melodice prin metoda Kodály (Partea II)
Metodologie și practică pentru utilizarea solmizării relative în școala primară;
Modalități de pacticare a polifoniei cu elevi cu vârste cuprinse între 3 și 10 ani.

15:15 – 16:00 Diferite modalități pentru a organiza ora de muzică
Cum să organizați ora de muzică în grădiniță și în școala primară: scopuri și mijloace;
Cântarea în grup și cântec de final.

Zoltan Kodaly

Zoltán Kodály a realizat că arta poate influența foarte mult dezvoltarea personalității, iar muzica de calitate are un impact foarte mare asupra ființei umane. Și, pe termen lung, viețile noastre se schimbă prin cunoașterea muzicii. Tot el a explicat faptul că cea mai simplă modalitate de a face muzică este prin cântat. Este un instrument foarte simplu, toți avem ascunse în noi abilitățile de a cânta și le putem folosi în educarea noastră. Kodály a realizat că prin cântat ne putem forma o concepție lăuntrică despre muzică, putem învăța cum să citim și să scriem muzică. Acestea sunt principiile lui și cred că suntem responsabili de felul în care implementăm aceste idei în școală. Este important ca noi – cei care ne numim profesori ai metodei Kodály – să ne facem treaba în spiritul lui. Dar sunt metode diferite de a-l aplica. Este important să reacționăm la ceea ce ne înconjoară, la schimbările care se produc în mediul cultural și social. Vedem că tinerii generației Z se poartă diferit de felul în care se purtau copiii în urmă cu 20-30 de ani. Prin urmare, profesorii trebuie să găsească metodele de a influența viețile tinerilor prin muzică. Dar instrumentul de bază este același – cântatul. (Dr. László Norbert Nemes, directorul Institutului Kodály).

Kata Asztalos

Cu o experiență profesională impresionantă atăt în domeniul predării cât și în cel al cercetării în domeniul educației muzicale timpurii, Kata ASZTALOS este profesor specialist și formator Kodály in cadrul Facultății de Muzică a Universității din Szeget – Ungaria. Predă metodologia, pedagogia, psihologia muzicii și metodologia cercetării în cadrul Universității din Szeget și activează ca profesor de muzică specializat în cadrul grădinițelor și a școlilor primare. A susținut și susține numeroase workshop-uri în Ungaria și în străinătate, în special în Statele Unite ale Americii. Este autor de studii și conferințe în domeniul educației muzicale, cu focus pe educația muzicală timpurie și beneficiile ei în dezvoltarea personalității copiilor.

Inscriere

La seminarul derulat în zilele de 25 și 26 mai 2019 pot participa maxim 40 de cadre didactice, iar taxa de participare este de 190 Ron.
Limba seminarului va fi limba engleză cu traducere consecutivă.
Înscrierile se fac la adresa de email info@culturaprinmuzica.ro .
Pentru detalii și informații, vă rugăm să ne contactați la adresa de email info@culturaprinmuzica.ro și la numărul de telefon 0730123857.

Proiect organizat de Asociația Cultură prin Muzică și Institutul Balassi – Institutul Maghiar din Bucureşti.
Parteneri: Institutul Kodály din cadrul Universității de Muzică Liszt Ferenc din Budapesta,

_________________________________________________________________________

Institutul Balassi – Institutul Maghiar din Bucureşti îşi propune ca prin manifestările sale să consolideze şi să lărgească relaţiile culturale dintre România şi Ungaria. Poate cel mai adecvat domeniu în acest sens, dar nu singurul, este muzica, datorită limbajului său universal. Printre numeroasele proiecte muzicale care acoperă aproape toate genurile (clasic, jazz, contemporan, fusion, tradiţional, muzică veche), se numără Festivalul Muzicii Maghiare, un concurs dedicat tinerilor muzicieni români de formaţie clasică, o formă de popularizare a literaturii muzicale clasice maghiare, ediţia din anul 2017 şi 2018 desfăşurându-se sub egida Anului Kodály. În anul 2017 Institutul s-a concentrat  asupra unei personalităţi deosebite, Zoltán Kodály, fiind an aniversar, când UNESCO a introdus pe lista patrimoniului cultural spiritual metoda sa de predare-învăţare a muzicii. În acest sens au prezentat publicului românesc acest geniu sub toate „laturile” sale: compozitor, pedagog, etnomuzicolog, filozof şi filolog, prin numeroase evenimente. Succesul seminarului din octombrie 2017 a dovedit utilitatea acestuia şi, în consecinţă, Institutul îşi propune o continuare susţinută în parteneriat cu Asociaţia Cultură prin Muzică. http://www.bukarest.balassiintezet.hu/ro
Asociația Cultură prin Muzică promovează educația muzicală de tip activ prin organizare de evenimente și formări profesionale de înaltă calitate. Este continuatorul proiectului internațional Cultură prin muzică / Culture through Music, proiect demarat în anul 2015 cu finantare SEE prin Fondul Național Bilateral.
Pentru mai multe informații și detalii, urmăriți-ne pe www.culturaprinmuzica.ro și www.facebook.com/culturaprinmuzica .