Prezentare

În perioada 14-15 martie, Asociația Cultură prin Muzică organizează Ateliere de pedagogie Dalcroze pentru studenții de la Facultatea de Litere și Arte ULBS Sibiu. Atelierele vor fi susținute de profesor Adriana Ausch (Longy School of Music of Bard College, Cambridge USA) la Sala Virgil Flonda a Facultății (bd. Victoriei 5-7)

Ateliere similare vor fi organizate și în Cluj-Napoca și Târgu Mureș. Aceste ateliere interdisciplinare au rolul de a introduce pedagogia Dalcroze ca o posibilă completare în educația artistică și de formare continuă a cadrelor didactice, viitorilor profesori și artiști din diverse domenii: pedagogie, muzică, arhitectură și actorie. 

Conținutul fiecărui atelier este gândit pe specificul fiecărei discipline și se articulează în jurul materiilor de bază în pedagogia Dalcroze – Ritmica Dalcroze (Eurhythmics) și Improvizația.

Ce este Metoda Dalcroze?

Este o metodă care folosește mișcarea naturală a corpului pentru a dezvolta o senzație muzicală în corp care ajută la intelectualizarea conceptele muzicale”, explică Hélène Nicolet, care predă ritmica Dalcroze adulților, seniorilor și studenților la Haute Ecole de musique și la Institutul Jaques – Dalcroze din Geneva. „Alegerea denumirii de ritmică se datorează faptului că Emile Jaques-Dalcroze a dorit să dezvolte omul în raport cu ritmul care este prezent în toate. Și-a bazat gândirea pe faptul că ritmul este elementul muzical regăsit în toate aspectele vieții.

De ce mișcare corporală?

Muzica este o artă gestuală într-un spațiu dramatic. Corpul experimentează exprimarea ritmului, nuanțele dinamice ale sunetului în timp și spațiu prin activarea mușchilor și a nervilor. Corpul este cel care execută mișcările pentru a produce un sunet muzical. Prin antrenarea întregului corp, al întregii ființe, participantii descoperă și adâncesc expresivitatea artistică și înțelegerea mesajului muzical.

Pedagogiile muzicale de tip activ și-au făcut  apariția la începutul secolului 20 punând accentul pe legătura esențială dintre mișcarea corporală și muzicalitate într-o abordare interactivă și pluridisciplinară. Această abordare permite dezvoltarea inteligențelor multiple și exersarea facultăților afective, motrice, imaginative, spațiale și intelectuale, în relație cu muzica.

Obiective

Pe parcursul seminarului, cadrele didactice vor descoperi diferite fațete ale pedagogiei muzicale active Dalcroze pe care le pot corela cu noțiunile programei pentru muzică și mișcare din România.

Pedagogia Dalcroze pentru elevi cu vârsta între 3 și 14 ani introduce muzica împreună cu mișcarea: valorizarea cântecelor prin mișcare, exerciții de concentrare, coordonare, expresie, și dezvoltare corporală prin muzică.

Programul conține:

  • Revizitarea unor noțiuni de bază în educația muzicală – tempo, ritm, melodie, frază, măsură, expresie – prin prisma pedagogiei Dalcroze;
  • Piste de aplicare a elementelor pedagogiei Dalcroze în programa de specialitate existentă în România în funcție de nevoile specifice ale cadrelor didactice.

Program Ateliere Dalcroze 14-15 martie 2023

Joi, 16 martie | 16:30 – 20:30

Atelier pentru cadrele didactice din învățământul primar și preșcolar (limba maghiară)

Vineri, 17 martie | 16:30 – 20:30

Atelier pentru cadrele didactice din învățământul primar și preșcolar (limba română)

Atelierele vor fi susținute la Facultatea de Litere și Arte ULBS Sibiu, Sala Virgil Flonda (bd. Victoriei 5-7)

Profesor Adriana Ausch - Longy School of Music of Bard College in Cambridge, Massachusetts, Statele Unite ale Americii

PROFESOR ADRIANA AUSCH, M.M.D., M.M.V.P., Dalcroze Certificate, Dalcroze License

Nu predați doar muzică, ci predați frumosul !

Pasionată de artele care includ mișcarea, de muzică și de artele vizuale, Prof.Adriana Ausch a găsit în educatia Dalcroze spațiul în care își exprimă abordarea renascentistă a tuturor artelor. A obținut un master în pedagogia Dalcroze (M.M.Dalcroze), Certificatul si Licenta Dalcroze  precum și un master în interpretare vocală (M.M.Vocal Performance) la Longy School of Music of Bard College in Cambridge, Massachusetts, Statele Unite ale Americii.

Prof. Ausch este membră a Professional Developement Committee of Dalcroze Society of America (https://dalcrozeusa.org) și președintă a New England Dalcroze Chapter și Dalcroze Chair – Winchester Community Music School, Winchester.(https://winchestermusic.org).

În ultimii 20 de ani, Profesor Adriana Ausch a predat ritmica Dalcroze pentru elevi și studenți de toate vârstele, de la 3 la 75 de ani, la Tufts University (Boston), Winchester Music School (Winchester),  Southern Maine Community College (Maine), Longy School of Music (Cambridge).

Începând din 2001, Prof. Adriana Ausch predă Solfegiu, Ritmică (Eurhythmics), Improvizație, Plastique Animée și Pedagogie Dalcroze în cadrul Programului Profesional Dalcroze. În cadrul acestui program, a dezvoltat noi cursuri inspirate de Dalcroze pentru studenții de la Longy School atât la nivel de licență, cât și la nivel de masterat.

Printre cursurile  create de Adriana Ausch se numară Eurhythmics Lab, Improvizație pentru cântăreți, Muzică și arhitectură, Introducere în Dalcroze și Cabaret Collage.

Născută în  România, Prof. Adriana Ausch a studiat pianul clasic la Școala de Muzică din Târgu- Mureș și a obținut un masterat în arhitectură și urbanism la Institutul Ion Mincu din București. În paralel cu cariera sa de arhitect și scenograf, a devenit cântăreață și compozitoare abordând mai multe stiluri muzicale. A apărut la emisiuni de televiziune și radio, a întreprins turnee în România și a lansat un CD în Germania, unde a locuit înainte de a se muta la Boston. In România, Adriana Ausch a obținut premii în calitate de cantautoare și a făcut  parte din mișcarea românească folk.

După ce a practicat arhitectura în România și Germania, în prezent stabilită la Boston, Adriana Ausch și-a dedicat cariera muzicii și disciplinelor Dalcroziene.

Înscriere și detalii practice

Înscrierile se fac direct pe site-ul asociației sau la adresa de email info@culturaprinmuzica.ro.

Toți participanții sunt rugați să vină în ținută lejeră, care să faciliteze mișcarea (inclusiv încălțăminte de interior sau desculți).

Pentru detalii și informații, vă rugăm să ne contactați la adresa de email info@culturaprinmuzica.ro și la numărul de telefon 0730123857.

Ateliere organizate de Asociația Cultură prin Muzică

Parteneri: RRM – Radio România Muzical, Inspectoratul Școlar Județean Mureș

Susținători: Cosmovici Intellectual Property, Slavia Farm