Prezentare

S-a lansat a treia ediție a Programului Certificatul Dalcroze în România un program unic, deschis în premieră în România în urma parteneriatului cu  Institutul Jaques-Dalcroze Geneva. Lansarea oficială are loc cu prilejul Cursului de vară ce va avea loc în București în perioada 24 – 28 iulie la Hanul Gabroveni. 

Programul reprezintă șansa unei formări continue calitative pentru 25 de profesioniști din țara noastră în domeniul educației muzicale de tip activ Dalcroze și se adresează profesioniștilor din domeniul muzical, profesioniștilor din domeniul dansului, al actoriei, al științelor educației (învățători, profesori de educație muzicală) și din domeniul terapeutic.

Formarea continuă se finalizează cu obținerea unui certificat – Certificatul Dalcroze în România – recunoscut de Institutul Jaques-Dalcroze din Geneva. Obținerea certificatului acordă deținătorului dreptul de a utiliza principiile pedagogiei Dalcroze în practica sa profesională.

Cui se adresează Certificatul Dalcroze?

La această formare pot participa maxim 25 de profesioniști din domeniul muzical, profesioniști din domeniul dansului, al actoriei, al științelor educației (învățători, profesori de educație muzicală) și din domeniul terapeutic.

Pentru a fi admis la Certificatul Dalcroze în România, candidatul trebuie să dețină o diplomă de licență (titlu de licență sau echivalent) în următoarele unități: școli superioare de muzică, dans, teatru, asistență socială, psihologie, științele educației. Cei care nu activează în domeniul muzical, trebuie să aibă noțiuni muzicale de bază și să cânte just pentru a fi acceptați la această formare. 

Ce este Pedagogia Dalcroze?

Pedagogia Dalcroze este o abordare interactivă și pluridisciplinară a muzicii care permite dezvoltarea inteligențelor multiple, a afectivității, a motricității, a imaginației si a gândirii în relație cu muzica în grup și în spațiu. Cele trei materii principale sunt ritmica, solfegiul și improvizația.

Această formare permite învățarea principiilor de bază ale pedagogiei muzicale Jaques-Dalcroze și aplicarea lor în exercitarea propriei profesii. Ea se adresează profesioniștilor care doresc să-și îmbogățească metodele de intervenție prin mișcare corporală, ascultare activă, practică muzicală live. Specificitatea acestei oferte de formare este aceea că învățarea se bazează pe exersarea personală; favorizează interacțiunea și învățarea de tip global, creșterea conștientizării rolului simțurilor și a emoțiilor în actul artistic și pedagogic.



Profesori specialiști, acreditați de Institutul Jaques-Dalcroze Geneva

Jean-Marc Aeschimann este profesor specialist și Directorul Programului Certificatul Dalcroze în România, fost profesor titular la Haute école de musique din Geneva și la Institutul Jaques-Dalcroze Geneva timp de peste 30 de ani și dirijor al corului Arte Musica Thônex timp de 27 de ani. A susținut workshop-uri în lumea întreagă, bazate pe fundamentele pedagogiei Dalcroze (ancorare și mișcare corporală, interpretare muzicală, improvizație muzicală) în ideea de a readuce în atenție esența muzicii: un mijloc autentic de expresie și de comunicare. 

Tamaé Gennai Deveaud
 este profesor de muzică și ritmică la Haute école de musique din Geneva și Institutul Jaques-Dalcroze Geneva. Profesor, artist, compozitor, interpret, iată tot atâtea fațete ale unei personalități creative, interesată de toate formele artistice care combină muzica, arta teatrală și dansul. Din 2005 creează împreună cu Pierre Deveaud compania de spectacole TaMiErO, care oferă spectacole pentru adulți sau copii, piese originale în care muzica, teatrul și dansul se împletesc în lumi câteodată tandre și poetice, când acre și nebunești. 

Andreea Belu este coregrafă și interpretă de dans contemporan, activitatea ei fiind condusă de interesul pentru educarea conștiinţei individuale și corporale, dezvoltarea inteligenţei corpului prin pregătirea lui pentru marea diversitate a schemelor de mișcare.

A absolvit studiile de licență și master la secția de coregrafie a Facultății de Teatru a U.N.A.T.C. ”I. L. Caragiale” din București și a programului de licență la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării, tot în București.

A predat consecvent dans contemporan, Contact Improvisation, Pilates și Yoga  timp de peste 10 ani.

În ultimii 13 ani, a colaborat ca performer, profesor și student cu Centrul Național al Dansului București, Fundația Gabriela Tudor, Asociația 4Culture, Fabrica de Pensule, The Workshop Foundation (Ungaria), North Karelia College (Finlanda), Künstlerhaus Mousonturm (Germania), Universitatea de Arte Teatrale din Târgu Mureș, CiNETic – Centrul Internațional de Educație și Cercetare în Tehnologii Inovativ Creative, Tangaj Dance Collective, Teatrul German de Stat din Timișoara, Teatrul Matei Vișniec Suceava, Muzeul de Artă Recentă București.

A fost co-coordonator al proiectului +2017 [ despre corp, iubire și dans contemporan] și al platformei DanceCloud, curatoare și moderatoare a seriei de dialoguri publice „Istorii Prezente în Spații Incomode” și membru co-fondator al spațiului de cercetare coregrafică AREAL.

A creat mișcare scenică pentru  piese de teatru, colaborând cu instituții ca: Teatrul Szigligeti Oradea, Teatrul Național București, Teatrul Național Târgu Mureș, Teatrul de Comedie București, Teatrul Metropolis, Teatrul Matei Vișniec Suceava, Teatrul Țăndărică.

Din 2019 până în prezent susține atelierele din seria „Ce fel de corp gândesc?”,  ce pun în discuție legătura dintre somatică, propriocepție și comunicare în cadrul grupurilor de creație artistică și a celor de amatori ai mișcării.

Mișcarea, dansul și teatrul sunt, pentru ea, un mod direct și sincer de a ajunge la oameni.

 

Unde are loc Certificatul Dalcroze?

Cursurile vor avea loc la București, ARCUB (Lipscani 84-90).

Cât costă Certificatul Dalcroze?

Taxa de înscriere este de 200 RON și se plătește odată cu depunerea dosarului de înscriere.

Costul programului CDR este de 1350 euro / participant și include:

  • Participarea la toate seminariile și cursurile organizate în perioada iulie 2023 – septembrie 2024, însumând 215 ore 
  • Cheltuielile de deplasare, cazare și diurnă la Stagiul de observare (stagiul este obligatoriu) ce se va desfășura la Institutul Jaques-Dalcroze Geneva 

Costul nu acoperă taxa percepută de Institutul Jaques-Dalcroze Geneva (aprox 200 CHF), ce va fi plătită separat.

Această formare permite învățarea principiilor de bază ale pedagogiei muzicale Jaques-Dalcroze și aplicarea lor în exercitarea propriei profesii. Ea se adresează profesioniștilor care doresc să-și îmbogățească metodele de predare a cunoștințelor muzicale prin mișcare corporală, ascultare activă, practică muzicală live. Specificitatea acestei oferte de formare este aceea că învățarea se bazează pe exersarea personală; favorizează interacțiunea și învățarea de tip global, creșterea conștientizării rolului simțurilor și a emoțiilor în actul artistic și pedagogic.

PROGRAM CERTIFICATUL DALCROZE 2023 - 2024

24 – 28 iulie 2023 : Curs Intensiv (lansarea programului) (în desfășurare)

16 – 17 septembrie 2023: Seminar Dalcroze (anulat)

21 – 22 octombrie 2023: Seminar Dalcroze

11 – 12 noiembrie 2023: Seminar Dalcroze

9 – 10 decembrie 2023: Seminar Dalcroze

13 – 14 ianuarie 2024: Seminar Dalcroze

3 – 4 februarie 2024: Seminar Dalcroze

Februarie – Stagiu de observare la Institutul Jaques – Dalcroze Geneva* 

9 – 10 martie 2024: Seminar Dalcroze

20 – 21 aprilie 2024: Seminar Dalcroze

25 – 26 mai 2024: Seminar Dalcroze

26-30 august 2024 – Curs intensiv de vară

Septembrie 2024 : Examen final

 

*costurile de deplasare și cazare sunt asigurate prin finanțarea acordată de MOVETIA – agenția națională elvețiană pentru promovarea schimburilor și a mobilității în sistemul de învățământ;

CARE SUNT BENEFICIILE?

  • Diplomă recunoscută de Institutul Jaques – Dalcroze din Geneva, instituție de educație renumită la nivel mondial;
  • Realizarea Stagiului de observare la Institutul Jaques – Dalcroze Geneva (costurile de deplasare și cazare sunt asigurate prin finațarea acordată de MOVETIA – agenția națională elvețiană pentru promovarea schimburilor și a mobilității în sistemul de învățământ);
  • Perfecționare și dezvoltare profesională prin accesarea unei pedagogii speciale de tip activ, cu acțiune recunoscută în mai multe domenii : muzică, educație, terapie, în domeniul social și medical;
  • Întâlnirea cu profesioniști pasionați de muzică, posibilitatea de a deveni parte activă dintr-o comunitate vie, implicată, care produce o schimbare pozitivă în locul în care acționează. 

 

Organizatori: Asociația Cultură prin Muzică și Institutul Jaques-Dalcroze Geneva în cadrul programului de formare continuă Certificatul Dalcroze în România (CDR) – www.dalcroze.ro

Cu sprijinul: ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului București

Parteneri: RRM – Radio România Muzical și UNMB – Universitatea Națională de Muzică București, MIMA Musica Brașov

Susținători: Slavia Pharm, Cosmovici Intellectual Property

Program susținut de MOVETIA – agenția națională elvețiană pentru schimb și mobilitate în domeniul educației.