Prezentare

S-a lansat a treia ediție a Programului Certificatul Dalcroze în România un program unic, deschis în premieră în România în urma parteneriatului cu  Institutul Jaques-Dalcroze Geneva. Lansarea oficială are loc cu prilejul Cursului de vară ce va avea loc în București în perioada 24 – 28 iulie la Hanul Gabroveni. 

Programul reprezintă șansa unei formări continue calitative pentru 25 de profesioniști din țara noastră în domeniul educației muzicale de tip activ Dalcroze și se adresează profesioniștilor din domeniul muzical, profesioniștilor din domeniul dansului, al actoriei, al științelor educației (învățători, profesori de educație muzicală) și din domeniul terapeutic.

Formarea continuă se finalizează cu obținerea unui certificat – Certificatul Dalcroze în România – recunoscut de Institutul Jaques-Dalcroze din Geneva. Obținerea certificatului acordă deținătorului dreptul de a utiliza principiile pedagogiei Dalcroze în practica sa profesională.

Cui se adresează Certificatul Dalcroze?

La această formare pot participa maxim 25 de profesioniști din domeniul muzical, profesioniști din domeniul dansului, al actoriei, al științelor educației (învățători, profesori de educație muzicală) și din domeniul terapeutic.

Pentru a fi admis la Certificatul Dalcroze în România, candidatul trebuie să dețină o diplomă de licență (titlu de licență sau echivalent) în următoarele unități: școli superioare de muzică, dans, teatru, asistență socială, psihologie, științele educației. Cei care nu activează în domeniul muzical, trebuie să aibă noțiuni muzicale de bază și să cânte just pentru a fi acceptați la această formare. 

Ce este Pedagogia Dalcroze?

Pedagogia Dalcroze este o abordare interactivă și pluridisciplinară a muzicii care permite dezvoltarea inteligențelor multiple, a afectivității, a motricității, a imaginației si a gândirii în relație cu muzica în grup și în spațiu. Cele trei materii principale sunt ritmica, solfegiul și improvizația.

Această formare permite învățarea principiilor de bază ale pedagogiei muzicale Jaques-Dalcroze și aplicarea lor în exercitarea propriei profesii. Ea se adresează profesioniștilor care doresc să-și îmbogățească metodele de intervenție prin mișcare corporală, ascultare activă, practică muzicală live. Specificitatea acestei oferte de formare este aceea că învățarea se bazează pe exersarea personală; favorizează interacțiunea și învățarea de tip global, creșterea conștientizării rolului simțurilor și a emoțiilor în actul artistic și pedagogic.Unde are loc Certificatul Dalcroze?

Cursurile vor avea loc la București, ARCUB (Lipscani 84-90).

Cât costă Certificatul Dalcroze?

Taxa de înscriere este de 200 RON și se plătește odată cu depunerea dosarului de înscriere.

Costul programului CDR este de 1350 euro / participant și include:

  • Participarea la toate seminariile și cursurile organizate în perioada iulie 2023 – septembrie 2024, însumând 215 ore 
  • Cheltuielile de deplasare, cazare și diurnă la Stagiul de observare (stagiul este obligatoriu) ce se va desfășura la Institutul Jaques-Dalcroze Geneva 

Costul nu acoperă taxa percepută de Institutul Jaques-Dalcroze Geneva (aprox 200 CHF), ce va fi plătită separat.

Această formare permite învățarea principiilor de bază ale pedagogiei muzicale Jaques-Dalcroze și aplicarea lor în exercitarea propriei profesii. Ea se adresează profesioniștilor care doresc să-și îmbogățească metodele de predare a cunoștințelor muzicale prin mișcare corporală, ascultare activă, practică muzicală live. Specificitatea acestei oferte de formare este aceea că învățarea se bazează pe exersarea personală; favorizează interacțiunea și învățarea de tip global, creșterea conștientizării rolului simțurilor și a emoțiilor în actul artistic și pedagogic.

Înscrierile sunt deschise până la de 15 iulie pe  www.dalcroze.ro

 

PROGRAM CERTIFICATUL DALCROZE 2023 - 2024

24 – 28 iulie 2023 : Curs Intensiv (lansarea programului)

16 – 17 septembrie 2023: Seminar Dalcroze

21 – 22 octombrie 2023: Seminar Dalcroze

11 – 12 noiembrie 2023: Seminar Dalcroze

9 – 10 decembrie 2023: Seminar Dalcroze

13 – 14 ianuarie 2024: Seminar Dalcroze

3 – 4 februarie 2024: Seminar Dalcroze

9 – 10 martie 2024: Seminar Dalcroze

20 – 21 aprilie 2024: Seminar Dalcroze

25 – 26 mai 2024: Seminar Dalcroze

15-19 iulie 2024 – Curs intensiv de vară

Septembrie 2024 : Examen final

CARE SUNT BENEFICIILE?

  • Diplomă recunoscută de Institutul Jaques – Dalcroze din Geneva, instituție de educație renumită la nivel mondial;
  • Realizarea Stagiului de observare la Institutul Jaques – Dalcroze Geneva (costurile de deplasare și cazare sunt asigurate prin finațarea acordată de MOVETIA – agenția națională elvețiană pentru promovarea schimburilor și a mobilității în sistemul de învățământ);
  • Perfecționare și dezvoltare profesională prin accesarea unei pedagogii speciale de tip activ, cu acțiune recunoscută în mai multe domenii : muzică, educație, terapie, în domeniul social și medical;
  • Întâlnirea cu profesioniști pasionați de muzică, posibilitatea de a deveni parte activă dintr-o comunitate vie, implicată, care produce o schimbare pozitivă în locul în care acționează. 

 

Organizatori: Asociația Cultură prin Muzică și Institutul Jaques-Dalcroze Geneva în cadrul programului de formare continuă Certificatul Dalcroze în România (CDR) – www.dalcroze.ro

Cu sprijinul: ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului București

Parteneri: RRM – Radio România Muzical și UNMB – Universitatea Națională de Muzică București, MIMA Musica Brașov

Susținători: Slavia Pharm, Cosmovici Intellectual Property

Program susținut de MOVETIA – agenția națională elvețiană pentru schimb și mobilitate în domeniul educației.

 

CURSUL INTENSIV DE VARĂ DALCROZE (24 - 28 IULIE)

Cursul intensiv de vară Dalcroze face parte din Programul Certificatul Dalcroze în România (2023-2024), dar poate fi accesat și punctual, de cei care nu participă la întregul program.
Pe parcursul celor 38 ore, participanții pot experimenta diferite fațete ale pedagogiei muzicale de tip activ Dalcroze: exerciții de concentrare, coordonare, reacție, expresie, dezvoltare corporală prin și pentru muzică, sugestii muzicale pentru dezvoltarea și îmbogățirea percepțiilor corporale. Structura sa este articulată în jurul celor trei materii specifice pedagogiei Jaques-Dalcroze: ritmica Jaques-Dalcroze, solfegiul și improvizația muzicală.
Acest curs se finalizează cu o diplomă de participare care contează, prin cumulare cu celelalte etape ale CDR, în obținerea Certificatului Dalcroze recunoscut de Institutul Jaques-Dalcroze Geneva și de toate structurile Dalcroze din lume.
Pentru cei care participă doar la acest curs taxa de înscriere este de 1750 RON.