Prezentare

Primăria Capitalei, prin ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului Bucureşti, în parteneriat Asociaţia Cultura prin Muzică, Asociaţia CulturED şi Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică „I.L. Caragiale” organizează Cursuri intensive de muzică şi mişcare Dalcroze pentru cadre didactice şi pentru studenţi UNATC în perioada 16-22 iunie, la ARCUB – Hanul Gabroveni.

Cursurile destinate studenţilor UNATC sunt gratuite şi se desfăşoară în prima parte a zilei, în intervalul orar 10:00-13:30. Participarea se face pe bază de înscriere la info@culturaprinmuzica.ro.

Cursurile pentru cadrele didactice se desfăşoară zilnic, între orele 17:00 şi 20:30. Participarea la aceste cursuri se face pe bază de bilete.

Curs intensiv de muzică şi mişcare Dalcroze pentru studenţii Universităţii Naţionale de Artă Teatrală şi Cinematografică „I.L. Caragiale”

Cursul dedicat studenților de la Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale” vine să consolideze cunoștințele dobândite de aceștia în cadrul seminariilor Dalcroze organizate în luna martie.

Cursurile se vor desfășura zilnic, la ARCUB (Hanul Gabroveni, Sala Studio) între orele 10:00 – 13:30, iar cei care participă la minim 5 din cele 7 seminarii organizate primesc diplomă de participare.

Metoda Dalcroze pune accentul pe legătura esențială dintre mișcarea corporală și muzicalitate, într-o abordare interactivă. Experimentările pluridisciplinare pe care Emile Jaques-Dalcroze le implementează la Conservatorul din Geneva la începutul secolului XX devin esențiale tuturor artelor scenice. Stanislavski, Rudolph Laban, Jacques Copeau au fost influențați de principiile metodei Dalcroze în care „corpul este instrumentul primar”, iar  ritmul și expresivitatea sunt elementele esențiale ale artelor scenice.

Făcând apel la simțul chinestezic, pe parcursul seminarului, studenții vor descoperi noi modalități de a-și exersa facultățile afective, imaginative, spațiale și intelectuale în relație cu muzica. Programul conține elemente muzicale (tempo, ritm, melodie, frază, măsură, expresie), tehnici corporale inspirate din teoriile lui Rudolph Laban, analiza muzicală în mișcare a unei piese muzicale (Plastique Animée).

Durata unui seminar este de 3h 30’, iar numărul participanţilor este de minimum 10 persoane, maximum 25 de persoane.

Obiective

Programul conține:
Elemente muzicale – tempo, ritm, melodie, frază, măsură, expresie
Tehnici corporale inspirate din teoriile lui Rudolph Laban
Analiza muzicală în mișcare a unei piese muzicale (Plastique Animée). Schema de organizare și de desfășurare a unui seminar

Program 16-22 iunie 2023

Program

Curs intensiv de muzică şi mişcare Dalcroze pentru studenţii Universităţii Naţionale de Artă Teatrală şi Cinematografică „I.L. Caragiale”

16-22 iunie 2023 // 10:00-13:30

ARCUB – Hanul Gabroveni: Sala Studio

10:00-11:15 Exerciţii de ritmică

11:15-12:15 Exerciţii de solfegiu şi dezvoltarea auzului muzical

12:15-12:30 Pauză

12:30-13:30 Plastique Animée, analiză în mişcare a unei piese muzicale/Tema de casă

Condiţii logistice: Participanţii vor purta îmbrăcăminte uşoară şi confortabilă, pantofi de dans sau desculţi. Participarea este gratuită în baza unei înscrieri pe adresa de email info@culturaprinmuzica.ro

PROFESOR FORMATOR

Prof. Adriana Ausch, M.M.D., M.M.V.P., Dalcroze Certificate, Dalcroze License

Nu predați doar muzică, ci predați frumosul !

Pasionată de artele care includ mișcarea, de muzică și de artele vizuale, Prof. Adriana Ausch a găsit în educaţia Dalcroze spațiul în care își exprimă abordarea renascentistă a tuturor artelor. A obținut un master în pedagogia Dalcroze (M.M. Dalcroze), Certificatul şi Licenţa Dalcroze, precum și un master în interpretare vocală (M.M. Vocal Performance) la Longy School of Music of Bard College în Cambridge, Massachusetts, Statele Unite ale Americii.

Prof. Ausch este membră a Professional Developement Committee of Dalcroze Society of America (https://dalcrozeusa.org) și președintă a New England Dalcroze Chapter și Dalcroze Chair – Winchester Community Music School, Winchester. (https://winchestermusic.org).

În ultimii 20 de ani, Profesor Adriana Ausch a predat ritmica Dalcroze pentru elevi și studenți de toate vârstele, de la 3 la 75 de ani, la Tufts University (Boston), Winchester Music School (Winchester),  Southern Maine Community College (Maine), Longy School of Music (Cambridge).

Începând din 2001, Prof. Adriana Ausch predă Solfegiu, Ritmică (Eurhythmics), Improvizație, Plastique Animée și Pedagogie Dalcroze în cadrul Programului Profesional Dalcroze. În cadrul acestui program, a dezvoltat noi cursuri inspirate de Dalcroze pentru studenții de la Longy School atât la nivel de licență, cât și la nivel de masterat. Printre cursurile  create de Adriana Ausch se numără Eurhythmics Lab, Improvizație pentru cântăreți, Muzică și arhitectură, Introducere în Dalcroze și Cabaret Collage.

Născută în România, Prof. Adriana Ausch a studiat pianul clasic la Școala de Muzică din Târgu- Mureș și a obținut un masterat în arhitectură și urbanism la Institutul „Ion Mincu » din București. În paralel cu cariera sa de arhitect și scenograf, a devenit cântăreață și compozitoare abordând mai multe stiluri muzicale. A apărut la emisiuni de televiziune și radio, a întreprins turnee în România și a lansat un CD în Germania, unde a locuit înainte de a se muta la Boston. În România, Adriana Ausch a obţinut premii în calitate de cantautoare și a făcut parte din mișcarea românească folk.

După ce a practicat arhitectura în România și Germania, în prezent stabilită la Boston, Adriana Ausch și-a dedicat cariera muzicii și disciplinelor Dalcroziene.

CURS INTENSIV DE MUZICĂ ȘI MIȘCARE DALCROZE pentru cadrele didactice

ARCUB – Hanul Gabroveni, Sala Studio

16 – 22 iunie 2023 // 17:00 – 20:30

Pedagogiile muzicale de tip activ și-au făcut  apariția la începutul secolului 20 punând accentul pe legătura esențială dintre mișcarea corporală și muzicalitate într-o abordare interactivă și pluridisciplinară. Această abordare permite dezvoltarea inteligențelor multiple și exersarea facultăților afective, motrice, imaginative, spațiale și intelectuale în relație cu muzica.

Pe parcursul seminarului, cadrele didactice vor descoperi diferite fațete ale pedagogiei muzicale active Dalcroze pe care le pot corela cu noțiunile programei pentru muzică și mișcare din România.

Pedagogia Dalcroze pentru elevi cu vârsta între 3 și 14 ani introduce muzica împreună cu mișcarea: valorizarea cântecelor prin mișcare, exerciții de concentrare, coordonare, expresie, și dezvoltare corporală prin muzică.

Programul conține revizitarea unor noțiuni de bază în educația muzicală (tempo, ritm, melodie, frază, măsură, expresie) prin prisma pedagogiei Dalcroze, exerciţii de muzică şi mişcare ritmică, solfegiu elementar, strategii pedagogice Dalcroze, aplicaţii.

PROGRAM

Curs intensiv de muzică şi mişcare pentru cadrele didactice

16-22 iunie 2023 // 17:00-20:30

ARCUB – Hanul Gabroveni: Sala Studio

17:00-17:15 Mişcare/Încălzire

17:15-18:15 Exerciţii de Ritmică

18:15-18:30 Pauză

18:30-19:30 Solfegiu

19:30-20:30 Metodologie/Discuţii/Tema de casă

Discuţii/Aplicaţii/Tema de casă

Condiţii logistice: Participanţii vor purta îmbrăcăminte uşoară şi confortabilă, pantofi de dans sau desculţi.

Preţul unui bilet este de 100 lei. Bilete disponibile pe arcub.ro, Entertix.ro, Myticket.ro, la casa de bilete ARCUB (str. Lipscani 84-90), în Librăriile Cărtureşti şi Carrefour.

 

Înscriere și detalii practice

Înscrierile se fac direct pe site-ul asociației sau la adresa de email info@culturaprinmuzica.ro.

Toți participanții sunt rugați să vină în ținută lejeră, care să faciliteze mișcarea (inclusiv încălțăminte de interior sau desculți).

Pentru detalii și informații, vă rugăm să ne contactați la adresa de email info@culturaprinmuzica.ro și la numărul de telefon 0730123857.

Eveniment organizat de Primăria Capitalei, prin ARCUB – Centrul Cultural al Muncipiului Bucureşti, în parteneriat Asociaţia Cultura prin Muzică, Asociaţia CulturED şi UNATC.