Descriere program

Asociația Cultură prin muzică organizează Seminarul Dalcroze de muzică – ritmică, solfegiu și improvizație muzicală în perioada 14 – 15 martie 2020, la Hanul Gabroveni, strada Lipscani nr. 84 – 90, Sala Studio.

Pe modelul programului de formare continuă CAS Dalcroze (Certificate of Advanced Studies Dalcroze) de la Geneva, Elveția, seminarul Dalcroze susținut de profesorul de specialitate Jean-Marc Aeschimann, se adresează pentru prima dată mai multor categorii profesionale – profesori de muzică (profesori de educație muzicală, profesori de instrument), muzicieni, studenți UNMB, dansatori, actori, terapeuți, educatori (având noțiuni muzicale de bază). Acest seminar va fi structurat după modelul programului de formare continuă CAS Dalcroze și va include cursuri de ritmică, teorie muzicală și improvizație muzicală adaptate nivelului participanților (lucru adaptat pe nivele de cunoștințe, diferențiate pe grupuri).

De asemenea, în cadrul Seminarului Dalcroze este prevăzută o prezentare detaliată a programului de formare continuă CAS Dalcroze în România, un program susținut de Institutul Jaques-Dalcroze din Geneva, Elveția și dezvoltat în România de Asociația Cultura prin Muzica (detalii în programul Seminarului). La această prezentare cu durata de o oră, accesul este liber, deschis tuturor celor interesați de această formare, participanți sau nu la Seminarul Dalcroze.

O metodă specială de predare a muzicii, metoda Dalcroze pune accent pe experiență înainte de știință, pe legătura esențială între mișcarea corporală și muzicalitate. Folosind o abordare interactivă și pluridisciplinară, pedagogia Dalcroze permite dezvoltarea inteligențelor multiple și exersarea facultăților afective, motrice, imaginative, spațiale și intelectuale, în relație cu muzica. Lecțiile de ritmică Dalcroze se predau în grup și au ca rol schimburile sociale, cooperarea, dar și capacitatea de adaptare, imitare și integrare. Profesorul improvizează, inventează spontan muzica și suscită reacții. Pedagogia Dalcroze implică exerciții variate, deschise la adaptări, în funcție de nivelul fiecărui participant.

În cadrul Seminarului vom analiza împreună noi variante de abordare a parametrilor muzicali – ritmul, frazarea, armonia etc..Vom explora cum putem improviza diferite muzici pentru a le asocia unor experiențe de mișcare.
Începem simplu, prin a merge pe muzică, apoi complexificăm procesul pentru a ajunge să explorăm diferite universuri de interpretare și joc muzical, poezie și diferitele interferențe dintre ele. (Jean-Marc Aeschimann)

Obiective

 • Descoperirea – aprofundarea pedagogiei Dalcroze. Aspectul esențial al acestei metode este asocierea mișcării corporale în procesul de învățare / cunoaștere a muzicii. Astfel, fiecare noțiune muzicală este trăită / experimentată corporal.
 • Dobandirea unor cunoștințe metodologice și didactice specifice pedagogiei Jaques-Dalcroze pentru a le adapta si aplica in experiența profesională proprie ;
 • Experimentarea relației dintre muzică și mișcare ;
 • Dezvoltarea improvizației instrumentale ca practică personală și ca instrument educațional.
 • Explorarea felului în care această pedagogie poate fi adaptată cursurilor de educație muzicală sau de pedagogie instrumentală, dar și altor domenii profesionale.

Program

*Programul este cu titlu informativ, el poate suferi mici modificări în funcție de numărul de participanți și de nivelul competențelor lor muzicale.

Sâmbătă, 14 martie 2020

10:00 – 13:00 Ritmică (curs comun):

 • pornim de la simplul mers ca să ajungem să pătrundem în universul unei opere muzicale și să îi explorăm toate bogățiile cu ajutorul mișcării corporale ;
 • explorăm și dezvoltăm muzicalitatea mișcării prin gesturi simple și o punem în relație cu diferite muzici improvizate.

13:00 – 14:00 Pauză de prânz

14:00 – 15:00 Solfegiu (curs pe grupuri de nivel) :

 • pornind de la un material muzical simplu, ajungem, prin joc și creativitate, să descifrăm o partitură;
 • vom explora cum putem introduce improvizația muzicală și creativitatea în practica solfegiului.

15:00 – 16:00 Prezentarea programului de formare continua CAS Dalcroze în România

 • Prezentare deschisă tuturor celor interesați de această formare continuă, participanți sau nu la seminar.

16:15 – 18:15 Improvizație instrumentală (curs pe grupuri de nivel)

 • explorăm, dezvoltăm posibilitățile interpretării la instrumentul muzical sau cu vocea pentru a ajunge să cântăm fără partitură, folosind mijloace simple de imitare, joc, reguli etc…în raport cu ritmica.

Duminică, 15 martie 2020

10:00- 12:00 Ritmică (curs comun):

 • studiu de ritmică aplicat unei poliritmii ;
 • activități în funcție de nevoile/dorințele participanților și de dinamica grupului.

12:00 – 13:00 Improvizație instrumentală (curs pe grupuri de nivel):

 • Urmare a programului din ziua precedentă ;
 • soluții de utilizare a improvizației muzicale în practica profesională a fiecăruia.

13:00 – 13:30 Discuții libere, înmânarea diplomelor de participare și completarea chestionarului.

Profesor specialist - formator internațional în pedagogia Dalcroze

Jean – Marc Aeschimann obține Diploma de arhitect in 1975 și Diploma superioară Jaques-Dalcroze in 1988, care îi permite să fie formator internațional în pedagogia muzicală Dalcroze.

Este profesor titular la Haute école de musique din Geneva și la Institutul Jaques-Dalcroze timp de peste 30 de ani și dirijor al corului Arte Musica Geneva-Thonex timp de 27 de ani.

În plus de activitatea pedagogică, Jean – Marc Aeschimann concertează (improvizație muzicală) impreună cu Thierry Hochstätter, percuționist in cadrul companiei Ballets Béjart și Lucy Nightingale, fostă prim-solist a Baletului din Geneva.

Susține workshop-uri în lumea întreagă, bazate pe fundamentele pedagogiei Dalcroze (ancorare și mișcare corporală, interpretare muzicală, improvizație muzicală) în ideea de a readuce în atenție esența muzicii : un mijloc autentic de expresie și de comunicare.

Înscriere și detalii practice

La seminarul derulat în zilele de 14 și 15 martie 2020 pot participa maxim 40 de înscriși. Înscrierile se fac direct pe site-ul asociației sau la adresa de email info@culturaprinmuzica.ro. Participanții care nu activează în domeniul muzical trebuie să aibă noțiuni muzicale de bază pentru a se înscrie la acest seminar.

Taxa de participare la seminarul de 10 ore este de 280 Ron. Plata taxei de participare se face direct în contul Asociației Cultura prin Muzica – RO31INGB0000999908820369 – cu mențiunea: înscriere la seminarul Dalcroze din martie 2020, urmată de numele și prenumele dumneavoastră.

În cazul în care solicitați factură, vă rugăm să ne trimiteți detaliile de facturare pe adresa de email info@culturaprinmuzica.ro.

Limba seminarului va fi limba franceza cu traducere consecutivă.

Muzicienii, profesorii de instrument sunt invitați să își aducă propriul instrument muzical, în măsura posibilului. Toți participanții sunt rugați să vină în ținută lejeră, care să faciliteze mișcarea.