Descriere program

Asociația Cultură prin muzică organizează Seminarul Dalcroze de muzică – ritmică, solfegiu și improvizație muzicală – pentru profesori de muzică și muzicieni, în perioada 23 – 24 noiembrie 2019, la Hanul Gabroveni, strada Lipscani nr. 84 – 90, Sala Studio.

Seminarul Dalcroze, susținut de profesorul specialist Jean – Marc Aeschimann, se adresează profesorilor de muzică (profesori de educație muzicală, profesori de instrument), muzicienilor și studenților UNMB (în limita locurilor disponibile).

O metodă specială de predare a muzicii, metoda Dalcroze pune accent pe experiență înainte de știință, pe legătura esențială între mișcarea corporală și muzicalitate. Folosind o abordare interactivă și pluridisciplinară, pedagogia Dalcroze permite dezvoltarea inteligențelor multiple și exersarea facultăților afective, motrice, imaginative, spațiale și intelectuale, în relație cu muzica. Lecțiile de ritmică Dalcroze se predau în grup și au ca rol schimburile sociale, cooperarea, dar și capacitatea de adaptare, imitare și integrare. Profesorul improvizează, inventează spontan muzica și suscită reacții. Pedagogia Dalcroze implică exerciții variate, deschise la adaptări, în funcție de nivelul fiecărui participant.

În cadrul Seminarului vom analiza împreună noi variante de abordare a parametrilor muzicali – ritmul, frazarea, armonia etc..Vom explora cum putem improviza diferite muzici pentru a le asocia unor experiențe de mișcare.

Începem simplu, prin a merge pe muzică, apoi complexificăm procesul pentru a ajunge să explorăm diferite universuri de interpretare și joc muzical, poezie și diferitele interferențe dintre ele. (Jean-Marc Aeschimann)

Obiective

 • descoperirea – aprofundarea pedagogiei Dalcroze. Aspectul esențial al acestei metode este asocierea mișcării corporale în procesul de învățare / cunoaștere a muzicii. Astfel, fiecare noțiune muzicală este trăită / experimentată corporal.
 • explorarea felului în care această pedagogie poate fi adaptată cursurilor de educație muzicală sau de pedagogie instrumentală incluzând un alt aspect important : improvizația muzicală.

Program

Sâmbătă, 23 noiembrie 2019

10:00 – 13:00 Ritmică:

 • pornim de la simplul mers ca să ajungem la o poliritmie complexă ;
 • explorăm și dezvoltăm muzicalitatea mișcării prin gesturi simple și o punem în relație cu diferite muzici improvizate.

13:00 – 14:00 Pauză de prânz

14:00 – 16:00 (15′ pauză) Solfegiu :

 • pornind de la o serie de note muzicale, ultilizăm diferite reguli de interpretare pentru a ajunge la interpretarea unei partituri ;
 • vom explora cum putem introduce improvizația muzicală și creativitatea în practica solfegiului.

16:00 – 18:00 Improvizație instrumentală

 • explorăm, dezvoltăm posibilitățile cântatului la instrumentul muzical în raport cu ritmica.

Duminică, 24 noiembrie 2019

10:00- 12:00 Ritmică

 • studiu de ritmică aplicat unei opere din repertoriul simfonic ;
 • activități în funcție de nevoile/dorințele participanților și de dinamica grupului.

12:00 – 13:00 Improvizație instrumentală

 • Urmare a programului din ziua precedentă ;
 • structură de improvizație muzicală în grup.

13:00 – 13:30 Înmânarea diplomelor de participare și completarea chestionarului.

Profesor specialist - formator în pedagogia Dalcroze

Jean – Marc Aeschimann obține Diploma de arhitect in 1975 și Diploma superioară Jaques-Dalcroze in 1988, care îi permite să fie formator în pedagogia muzicală Dalcroze.

Este profesor titular la Haute école de musique din Geneva și la Institutul Jaques-Dalcroze timp de peste 30 de ani și dirijor al corului Arte Musica Geneva-Thonex timp de 27 de ani.

În plus de activitatea pedagogică, Jean – Marc Aeschimann concertează (improvizație muzicală) impreună cu Thierry Hochstätter, percuționist in cadrul companiei Ballets Béjart și Lucy Nightingale, fostă prim-solist a Baletului din Geneva.

Susține workshop-uri în lumea întreagă, bazate pe fundamentele pedagogiei Dalcroze (ancorare și mișcare corporală, interpretare muzicală, improvizație muzicală) în ideea de a readuce în atenție esența muzicii : un mijloc autentic de expresie și de comunicare.

Înscrieri și detalii practice

La seminarul derulat în zilele de 23 și 24 noiembrie 2019 pot participa maxim 40 de cadre didactice, muzicieni și studenți UNMB. Înscrierile se fac direct pe site-ul asociației sau la adresa de email info@culturaprinmuzica.ro

Taxa de participare pentru cele 10 ore de seminar este de 280 Ron. Plata taxei de participare se realizează direct in contul Asociatiei Cultura prin Muzica, cu precizarea Inscriere Seminar Dalcroze noiembrie 2019, urmata de numele și prenumele dumneavoastră.

În cazul în care solicitati factură, vă rugam sa ne trimiteti datele de facturare pe adresa de email info@culturaprinmuzica.ro.

Limba seminarului va fi limba franceză cu traducere consecutivă.

Muzicienii, profesorii de instrument pot veni cu propriul lor instrument muzical. Toți participanții sunt rugați să vină în ținută lejeră care să faciliteze mișcarea.