Prezentare

Stimați participanți,

Cu regret vă informăm că seminarul planificat pentru luna septembrie a fost anulat din cauza unor circumstanțe neprevăzute. Regretăm neplăcerile pe care le-ar putea genera această anulare și vă mulțumim pentru înțelegere.

Suntem bucuroși să vă anunțăm că următorul seminar va avea loc în zilele de 21-22 octombrie. Așteptăm cu nerăbdare să vă avem alături de noi la această nouă dată.

Vă mulțumim pentru sprijinul vostru și așteptăm cu nerăbdare să vă întâlnim în octombrie.

Asociația Cultură prin Muzică organizează Seminarul Dalcroze de muzică – ritmică, solfegiu și improvizație muzicală în perioada 16 – 17 septembrie 2023, la ARCUB (str. Lipscani nr. 84 – 90, Sala Studio).

Seminarul Dalcroze se adresează profesioniștilor din domenii artistice și non-artistice – profesori de muzică (profesori de educație muzicală, profesori de instrument), muzicieni, studenți UNMB, dansatori, actori, terapeuți, educatori, asistenți sociali. Acest seminar va include cursuri de ritmică, solfegiu,  improvizație muzicală și mișcare corporală adaptate nivelului participanților.

Seminarul Dalcroze face parte integrantă din programul de formare continuă Certificatul Dalcroze în România 2023 – 2024, un program deschis în România în urma parteneriatului dintre Institutul Jaques-Dalcroze Geneva și Asociația Cultura prin Muzica insă el poate fi accesat și punctual de către profesioniștii doritori să aibă un prim contact cu această pedagogie muzicală de tip activ. Seminarul se finalizează cu o diplomă de participare.

O metodă specială de predare a muzicii, Metoda Dalcroze pune accent pe experiență înainte de știință, pe legătura esențială între mișcarea corporală și muzicalitate. Folosind o abordare interactivă și pluridisciplinară, pedagogia Dalcroze permite dezvoltarea inteligențelor multiple și exersarea facultăților afective, motrice, imaginative, spațiale și intelectuale, în relație cu muzica. Lecțiile de ritmică Dalcroze se predau în grup și au ca rol schimburile sociale, cooperarea, dar și capacitatea de adaptare, imitare și integrare. Profesorul improvizează, inventează spontan muzica și suscită reacții. Pedagogia Dalcroze implică exerciții variate, deschise la adaptări, în funcție de nivelul fiecărui participant.

Obiective

„În cadrul Seminarului vom analiza împreună noi variante de abordare a parametrilor muzicali – ritmul, frazarea, armonia. Vom explora cum putem improviza diferite muzici pentru a le asocia unor experiențe de mișcare.
Începem simplu, prin a merge pe muzică, apoi procesul devine mai complex și ajungem să explorăm diferite universuri de interpretare și joc muzical, poezie și diferitele interferențe dintre ele.” (Jean-Marc Aeschimann)

 • Descoperirea – aprofundarea pedagogiei Dalcroze. Aspectul esențial al acestei metode este asocierea mișcării corporale în procesul de învățare / cunoaștere a muzicii. Astfel, fiecare noțiune muzicală este trăită / experimentată corporal;
 • Dobândirea unor cunoștințe metodologice și didactice specifice pedagogiei Jaques-Dalcroze pentru a le adapta si aplica in experiența profesională proprie;
 • Experimentarea relației dintre muzică și mișcare;
 • Dezvoltarea improvizației instrumentale ca practică personală și ca instrument educațional;
 • Explorarea felului în care această pedagogie poate fi adaptată cursurilor de educație muzicală sau de pedagogie instrumentală, dar și altor domenii profesionale.

Program Seminar Dalcroze 16, 17 septembrie 2023

Sâmbătă, 16 septemrie 2023 (Prof. Jean-Marc Aeschimann)

9:00 – 11:00 Ritmică :

 • pornim de la simplul mers ca să ajungem să pătrundem în universul unei opere muzicale și să îi explorăm toate bogățiile cu ajutorul mișcării corporale ;
 • explorăm și dezvoltăm muzicalitatea mișcării prin gesturi simple și o punem în relație cu diferite muzici improvizate.

11:00 – 12:00 Improvizație colectivă

12:15 – 13:45 Solfegiu (Grup A)

 • explorăm cum putem introduce improvizația muzicală și creativitatea în practica solfegiului.
 • pornim de la un material muzical simplu și ajungem, prin joc și creativitate, să descifrăm o partitură.

13:45 – 14:45 Solfegiu (Grup B)

15:00 – 16:30 Improvizație vocal-instrumentală (Grup 1):

 • explorăm, dezvoltăm posibilitățile interpretării la instrumentul muzical sau cu vocea pentru a ajunge să cântăm fără partitură, folosind mijloace simple de imitare, joc, reguli etc…în raport cu ritmica.

16:45 – 18:45  Didactica pedagogiei Dalcroze

19:00 – 20:30 Improvizație vocal-instrumentală (Grup 2)

Duminică, 17 septembrie 2023 (Prof. Tamaé Gennai Deveaud)

8:30 – 10:00 Improvizație vocal-instrumentală (Grup 3):

10:15 – 12:45 Curs global (ritmică-improvizație-solfegiu și didactică)

 • parcurgem etapele caracteristice pedagogiei Dalcroze: experimentare – conștientizare – analiză – interpretare.

12:45 – 13:15 Pauză de prânz

13:15 – 14:15  Ritmică

14:30 – 16:00 Demersul coregrafic în pedagogia Dalcroze

*Programul este cu titlu informativ, el poate suferi mici modificări în funcție de numărul de participanți și de nivelul competențelor lor muzicale.

Profesori specialiști, acreditați de Institutul Jaques-Dalcroze Geneva

Jean-Marc Aeschimann este profesor specialist și Directorul Programului Certificatul Dalcroze în România, fost profesor titular la Haute école de musique din Geneva și la Institutul Jaques-Dalcroze Geneva timp de peste 30 de ani și dirijor al corului Arte Musica Thônex timp de 27 de ani. A susținut workshop-uri în lumea întreagă, bazate pe fundamentele pedagogiei Dalcroze (ancorare și mișcare corporală, interpretare muzicală, improvizație muzicală) în ideea de a readuce în atenție esența muzicii: un mijloc autentic de expresie și de comunicare.

Tamaé Gennai Deveaud
 este profesor de muzică și ritmică la Haute école de musique din Geneva și Institutul Jaques-Dalcroze Geneva. Profesor, artist, compozitor, interpret, iată tot atâtea fațete ale unei personalități creative, interesată de toate formele artistice care combină muzica, arta teatrală și dansul. Din 2005 creează împreună cu Pierre Deveaud compania de spectacole TaMiErO, care oferă spectacole pentru adulți sau copii, piese originale în care muzica, teatrul și dansul se împletesc în lumi câteodată tandre și poetice, când acre și nebunești.

Înscriere și detalii practice

La seminarul derulat în zilele de 16 și 17 septembrie 2023 pot participa punctual maxim 5 înscriși (care nu urmează Programul CDR 2023-2024).

Înscrierile se fac direct pe site-ul asociației sau la adresa de email info@culturaprinmuzica.ro. Participanții care nu activează în domeniul muzical trebuie să aibă noțiuni muzicale de bază pentru a se înscrie la acest seminar.

Taxa de participare la seminarul de 12.30 ore este de 450 Ron.

Plata taxei de participare se face direct în contul Asociației Cultura prin Muzica – RO63INGB0000999911149442
BANCA: INGB Centrala
SWIFT: INGBROBU
BIC: INGB

În cazul în care solicitați factură, vă rugăm să ne trimiteți detaliile de facturare pe adresa de email info@culturaprinmuzica.ro.

Limbile seminarului vor fi engleza și franceza, cu traducere consecutivă.

Muzicienii, profesorii de instrument sunt invitați să își aducă propriul instrument muzical, în măsura posibilului. Toți participanții sunt rugați să vină în ținută lejeră, care să faciliteze mișcarea (inclusiv încălțăminte de interior sau desculți).

Pentru detalii și informații, vă rugăm să ne contactați la adresa de email info@culturaprinmuzica.ro și la numărul de telefon 0730123857.

Despre Programul Certificatul Dalcroze în România 2023-2024

Programul Certificatul Dalcroze în România 2023-2024 (a III-a ediție) este un program unic, deschis în premieră în România în urma parteneriatului cu Institutul Jaques-Dalcroze Geneva.

PROGRAM CDR 2023-2024

Seminariile încep în septembrie, programul fiind următorul:

2023

24 – 28 iulie: Curs Intensiv (lansarea programului) (în desfășurare)

16 – 17 septembrie: Seminar Dalcroze

21 – 22 octombrie: Seminar Dalcroze

11 – 12 noiembrie: Seminar Dalcroze

9 – 10 decembrie: Seminar Dalcroze

2024

13 – 14 ianuarie: Seminar Dalcroze

3 – 4 februarie: Seminar Dalcroze

Februarie – Stagiu de observare obligatoriu la Institutul Jaques-Dalcroze Geneva

9 – 10 martie: Seminar Dalcroze

20 – 21 aprilie: Seminar Dalcroze

25 – 26 mai: Seminar Dalcroze

15-19 iulie – Curs intensiv de vară

Septembrie: Examen final

Cât costă Certificatul Dalcroze?

Taxa de înscriere este de 200 RON și se plătește odată cu depunerea dosarului de înscriere.

Costul programului CDR este de 1350 euro / participant și include:

 • Participarea la toate seminariile și cursurile organizate în perioada iulie 2023 – septembrie 2024, însumând 215 ore
 • Cheltuielile de deplasare, cazare și diurnă la Stagiul de observare (stagiul este obligatoriu) ce se va desfășura la Institutul Jaques-Dalcroze Geneva* 

Costul nu acoperă taxa percepută de Institutul Jaques-Dalcroze Geneva (aprox 200 CHF), ce va fi plătită separat.

Această formare permite învățarea principiilor de bază ale pedagogiei muzicale Jaques-Dalcroze și aplicarea lor în exercitarea propriei profesii. Ea se adresează profesioniștilor care doresc să-și îmbogățească metodele de predare a cunoștințelor muzicale prin mișcare corporală, ascultare activă, practică muzicală live. Specificitatea acestei oferte de formare este aceea că învățarea se bazează pe exersarea personală; favorizează interacțiunea și învățarea de tip global, creșterea conștientizării rolului simțurilor și a emoțiilor în actul artistic și pedagogic.

*costurile de deplasare și cazare sunt asigurate prin finanțarea acordată de MOVETIA – agenția națională elvețiană pentru promovarea schimburilor și a mobilității în sistemul de învățământ

Curs organizat de Asociația Cultură prin Muzică și Institutul Jaques-Dalcroze Geneva în cadrul programului de formare continuă Certificatul Dalcroze în România (CDR) – www.dalcroze.ro.

Program susținut de Movetia – agenția națională elvețiană pentru mobilitate și schimb în domeniul educației: www.movetia.ch
Eveniment organizat cu sprijinul ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului București
Parteneri: RRM – Radio România Muzical, UNMB – Universitatea Națională de Muzică București