Universitatea Națională de Muzică din București, în parteneriat cu Institutul Jaques-Dalcroze din Geneva și Asociația Cultură prin Muzică, organizează primul program postuniversitar de formare continuă în domeniul educației muzicale din România: Metoda Dalcroze în educația muzicală. Certificatul Dalcroze în România.

Programul se adresează cadrelor didactice și profesioniștilor care doresc să-și îmbogățească metodele de predare a cunoștințelor muzicale prin mișcare corporală, ascultare activă, practică muzicală live. La această formare pot participa maximum 25 de cursanți care dețin o diplomă de licență în domeniile: muzică, dans, teatru, asistență socială, psihologie, științele educației.

În urma finalizării programului, participanții obțin un certificat recunoscut de Ministerul Educației din România și de Institutul Jaques-Dalcroze din Geneva, precum și 24 de credite transferabile (ECTS). Obținerea certificatului dă dreptul titularului de a utiliza principiile pedagogiei Dalcroze în practica sa profesională.

Cursurile vor fi susținute de profesori de specialitate acreditați de Institutul Jaques-Dalcroze din Geneva:

  • Jean-Marc Aeschimann, directorul programului, a fost timp de peste 30 de ani profesor titular la Institutul Jaques-Dalcroze din Geneva și la Haute école de musique din Geneva, precum și dirijor al corului Arte Musica Thônex timp de 27 de ani.
  • Véronique Aeschimann este profesor titular la Institutul Jaques-Dalcroze din Geneva, unde susține Atelierele de creativitate bazate pe improvizație teatrală și corporală, care integrează diferite exerciții bazate pe emoții.
  • Tamaé Gennai Deveaud este profesor de muzică și ritmică la Haute école de musique din Geneva și la Institutul Jaques-Dalcroze din Geneva.

Conținutul programului se articulează în jurul celor trei materii de bază în pedagogia Jaques-Dalcroze :

  • Ritmică | Descoperirea principiilor Jaques-Dalcroze în utilizarea mișcării corporale; dezvoltarea muzicalității mișcării corporale, conștientizarea și stăpânirea gestului, adecvarea energiei muzicale și corporale.
  • Solfegiu | Mișcarea corporală desfășurată în spațiu în relație cu muzica (audiție, improvizație vocală, memorare urmată de analiză și restituție); dezvoltarea auzului interior și a senzației de spațiu sonor.
  • Improvizație instrumentală | Conștientizarea puterii expresive a sunetului și a ritmului prin intermediul instrumentului, vocii, efectelor sonore și percuției; practicarea improvizației cu scopul de a genera răspunsuri corporale, fizice și de a sugera, însoți sau transpune mișcarea; improvizație în diverse limbaje: tonal, atonal, modal etc.

Cursurile vor fi adaptate în funcție de nivelul și exigențele participanților înscriși, prin constituirea de grupuri pe mai multe niveluri pentru cursurile de solfegiu și de improvizație muzicală. Cei care nu activează în domeniul muzical trebuie să aibă noțiuni muzicale de bază pentru a fi acceptați la această formare. Programul este deschis atât profesioniștilor din România, cât și celor din străinătate. Admiterea se realizează în baza analizării dosarului, care va conține o scrisoare de intenție și CV, iar înainte de confirmarea admiterii, candidatului i se poate propune să susțină un interviu.

Pentru mai multe detalii, accesați: https://www.unmb.ro/oferta-educationala/studii-postuniversitare/metoda-dalcroze-in-educatia-muzicala-certificatul-dalcroze-in-romania/.

Pentru informații suplimentare, contactați Responsabilul de program, asist. univ. dr. Florin Neagoe (neagoe.florin-cristian@unmb.ro).