Un nou Seminar de educație muzicală în pedagogia Dalcroze se va desfășura pe 20 și 21 noiembrie, la București (Hanul Gabroveni). Seminarul face parte din programul de formare continuă, Certificatul Dalcroze în România propusă de Institutul Jaques-Dalcroze Geneva în parteneriat cu Asociația Cultură prin Muzică celor care doresc să cunoască și să aprofundeze pedagogia muzicală Dalcroze. Această formare se finalizează cu obținerea Certificatului Dalcroze în România recunoscut de Institutul Jaques-Dalcroze din Geneva.

Seminarul va fi susținut de doi profesioniști de talie internațională, Jean – Marc Aeschimann (Institutul Jaques-Dalcroze Geneva, Elvetia) și coregraful român Cosmin Manolescu. 

Conținutul programului se articulează în jurul celor trei materii de bază în pedagogia Jaques-Dalcroze :

  1. RITMICĂ | Descoperirea principiilor Jaques-Dalcroze în utilizarea mișcării corporale; dezvoltarea muzicalității mișcării corporale, conștientizarea și stăpânirea gestului, adecvarea energiei muzicale și corporale.
  2. SOLFEGIU | Mișcarea corporală desfășurată în spațiu în relație cu muzica (audiție, improvizație vocală, memorare urmată de analiză și restituție); dezvoltarea auzului interior și a senzației de spațiu sonor.
  3. IMPROVIZAȚIE INSTRUMENTALĂ | Conștientizarea puterii expresive a sunetului și a ritmului prin intermediul instrumentului, vocii, efectelor sonore și percuției; practicarea improvizației cu scopul de a genera răspunsuri corporale, fizice și de a sugera, însoți sau transpune mișcarea; improvizație în diverse limbaje: tonal, atonal, modal etc.

Ce este Metoda Dalcroze

Metoda Dalcroze nu este nici tehnică de dans sau de expresie corporală rezervată dansatorilor și nici o metodă de învățare a ritmurilor muzicale. Este inspirată de ambele, dar într-o abordare globală – în care ritmul, solfegiul și improvizația sunt cei trei piloni. O metodă de predare „pentru muzică și prin muzică”, așa cum a fost definită de compozitorul și pedagogul elvețian Emile Jaques-Dalcroze, care a conceput-o în urmă cu mai bine de un secol. 

Este o metodă care folosește mișcarea naturală a corpului pentru a dezvolta o senzație muzicală în corp care ajută la intelectualizarea conceptele muzicale”, explică Hélène Nicolet, care predă ritmica Dalcroze adulților, seniorilor și studenților la Haute Ecole de musique și la Institutul Jaques – Dalcroze din Geneva. „Alegerea denumirii de ritmică se datorează faptului că Emile Jaques-Dalcroze a dorit să dezvolte omul în raport cu ritmul care este prezent în toate. Și-a bazat gândirea pe faptul că ritmul este elementul muzical regăsit în toate aspectele vieții.

Programul Certificatul Dalcroze în România este o oportunitate unică pentru profesioniștii din România să acceseze o formare continuă de calitate, cu un program elvețian, într-un domeniu de foarte mare interes, să-și îmbogățească și să-și diversifice aria de acțiune și metodele de lucru în cadrul propriei profesii. Conținutul programului (structura, materiile principale, numărul de ore) și profesorii specialiști din cadrul lui sunt desemnați de Institutul Jaques – Dalcroze Geneva, aceștia fiind formatori de talie internațională, care au Diplôme supérieur Jaques-Dalcroze.

Seminar Dalcroze: program & înscrieri

Programul complet & detalii despre modalitatea de înscriere: https://bit.ly/3GkOmZX 

Seminarul Dalcroze este organizat de Asociația Cultură prin Muzică și Institutul Jaques Dalcroze Geneva în cadrul programului de formare continuă Certificatul Dalcroze în România (CDR) – www.dalcroze.ro.

Cu sprijinul: ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului București

Parteneri: RRM – Radio România Muzical și UNMB – Universitatea Națională de Muzică București